Ministrucle z jabłkami łąckimi w cieście filo z solonym karmelem

STRUCLA 2_dużeSkładniki

(dla 10 osób)

• ½ kg jabłek łąckich
• paczka ciasta filo
• 200 g (kostka) masła do podsmażenia jabłek i smarowania ciasta filo
• 200 g bakalii: orzechy, rodzynki, suszone owoce
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki mielonych goździków
• 1 jajko

  Karmel z sosem sojowym
• 100 g masła
• 120 g cukru
• 200 ml śmietany kremówki 30%
• 2-3 łyżeczki sosu sojowego

 

Metoda przygotowania

Jabłka łąckie ze skórką oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią
kostkę. Przesmażyć na maśle, aż zmiękną i delikatnie się skarmelizują.
Rodzynki i owoce suszone moczyć we wrzątku około 15 minut, odcedzić na
sitku. Dodać bakalie do jabłek. Wymieszać dokładnie. Doprawić
aromatycznymi przyprawami do smaku. Smażyć aż nadmiar soku odparuje. ¾
kostki masła rozpuścić w rondelku. Ułożyć 3 płaty ciasta filo jeden na
drugim. Podzielić na równe duże kwadraty. Każdy z nich posmarować
rozpuszczonym masłem. Rozłożyć równo jabłkowy farsz i zwinąć. Jajko
rozkłócić i pędzelkiem posmarować każdy rulon z ciasta filo. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180-190°C i piec na złoto (około 10-12 minut).
Podawać z solonym karmelem.

Karmel: Masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Wsypać cukier.
Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy
cukier zbrązowieje, wlać śmietanę i 2-3 łyżeczki sosu sojowego do smaku.
Gotować, aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Odstawić do
ostudzenia.

Czas przygotowania: 70 min.

Poleca Grzegorz Łapanowski,
Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku

narzędzia: patelnia, sitko, prostokątna blacha

Ten i inne przepisy w czerwcowym numerze Polskich Dróg Gastronomii, dostępnych w Salonach EMPiK i w naszym sklepie na stronie internetowej www.drogi-gastropnomii.pl/sklep