Polędwica wołowa z sosem czekoladowym, świeżym pieprzem i galaretką z soku buraka

polędwica wołowa

składniki:

  • 100 g steku z polędwicy
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 plastry gotowanego buraka
  • kilka malin do dekoracji
  • galaretka:
  • pół szklanki soku z buraka
  • 20 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka agaru
  • sos:
  • 10 ml podstawy demi glace
  • 20 g czekolady
  • świeży pieprz

 

 

1. Marynujemy mięso z ząbkiem czosnku, gałązką rozmarynu i oliwą z oliwek.

2. Przygotowujemy galaretkę: na rozgrzana patelnię wlewamy sok z buraka, dodajemy wino i łyżkę agaru, mieszamy, aby składanki się połączyły. Przelewamy na płytki talerz i czekamy aż stężeje, około 5 minut.

3. Grillujemy mięso na patelni grillowej.

4. W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy. Podgrzewamy demi glace, dodajemy pieprz oraz czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki, aksamitny sos.

5. Plastry buraka kroimy w kostkę, podsmażamy na miodzie, aby się skarmelizowały.

6. Gotowe mięso układamy na talerzu, dodajemy sos, posypujemy świeżym pieprzem, kiełkami buraka i malinami do dekoracji. Obok układamy kostki buraka i galaretkę.

 

Akrosz:

Jak idealnie usmażyć stek?

Przy grubości 2,5 cm czas grillowania to:

3 minuty z każdej strony – krwisty (z ang. rare)

3,5 minuty z każdej strony – średnio wysmażony (z ang. medium)

5 minut z każdej strony – dobrze wysmażony (z ang. well done)

 

Więcej przepisów w naszym miesięczniku Polskie Drogi Gastronomii. Zapraszam do zakupu na www.drogi-gastronomii.pl/sklep , lub w sieci Salonów EMPiK.