Stek z tuńczyka z zieloną soczewicą i sosem pomarańczowym

stek z tuńczyka2

 

 

 

 

składniki:

  • 2 steki (po 150 g) ze świeżego tuńczyka
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 0,5 l świeżego soku z pomarańczy
  • dwie łyżki cukru
  • łyżka masła
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

 

 

 

 

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy steki, po 2 minuty z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomarańczowy: sok zagotowujemy w rondlu, dodajemy cukier i redukujemy do 80%.

Na koniec dodajemy łyżkę masła. Podajemy stek z ugotowaną wcześniej soczewicą, tymiankiem, sosem pomarańczowym, ewentualnie z pastą z pieczonej, czerwonej papryki.

Zapraszamy do lektury Polskich Dróg Gastronomii. Miesięcznik dostępny w Salonach EMPiK

i na naszej stronie w zakładce sklep.