Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką ChNP i miodem drahimskim ChOG

kaczka

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 2-3 łyżki masła
  • 800 g wiśni nadwiślanki ChNP
  • półtorej szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • półtorej łyżki miodu drahimskiego ChOG
  • 1 kieliszek wiśniówki
  • kawałek cynamonu
  • 1-2 goździki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Metoda przygotowania

Umytą i osuszoną kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, następnie zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wiśnie wydrylować. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut, przecedzić przez sito. 2-3 łyżki wina zostawić, a w pozostałym winie zagotować wiśnie, wlać do nich wiśniówkę i zestawić z ognia. Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Ułożyć w dużym żaroodpornym półmisku, obłożyć wiśniami, lekko skropić winem, w którym gotowały się owoce i sosem spod kaczki, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 min. Pozostały sos wiśniowy zagotować, wlać odstawione wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Gęstym, polać kaczkę. Pozostały sos podać w sosjerce. Kaczkę podawać z makaronem lub ryżem.