Slowfoodowy Festiwal Kulinarny 7-9 sierpnia

Spotkania podczas tych kilku dni Festiwalu mają przypominać, że gotowanie jest przyjemnością, a pożywienie to strawa nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla duszy. Uczymy się gotować uważnie, z troską o to – co i jak jemy. Festiwal promuje ideę „slow food”, czyli świadomą postawę wobec spraw dotyczących jedzenia. Stawiamy na jakość!

Festiwalowe warsztaty kulinarne mają być pretekstem do spotkania (bo coraz rzadziej udaje nam się znaleźć czas na spotykanie się), ale także inspiracją do zwolnienia tempa, złapania oddechu, zatrzymania się.

Podczas spotkań prezentowane będą kuchnie z regionu Suwalszczyzny, te które są tam obecne od zarania, ale też i te, które pojawiły się dzięki różnorodności kultur, które zaaklimatyzowały się na tym obszarze i znalazły tutaj swoje miejsce. Wspólne gotowanie to moc radości, dlatego zachęcamy do udziału w Slowfoodowym Festiwalu Kulinarnym na Suwalszczyźnie.