Chili Con Carne

Pocztówka znaleziona przypadkiem w sklepie z pamiątkami w Nowym Meksyku w Stanach Zjednoczonych, a na niej… Przepis na Chili Con Carne! Dla ułatwienia przetłumaczyliśmy go 🙂

20160905_1

Składniki:
Składniki:
450 gram grubomielonego chudego mięsa wołowego
450 gram grubomielonej wieprzowiny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżonego
800 gram pomidorów z puszki, zblendowanych
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
Sos pieprzowy do smaku
Opcjonalnie: ugotowana fasola pinto lub zwyczajna

Przygotowanie:
Przesmażyć mięso na oleju, aż nabierze brązowego koloru. Dodać cebulę i czosnek, nie zdejmując z ognia. Później dodać wszystkie składniki i 3 lub więcej szklanek wody. Zostawić na małym ogniu na półtorej godziny aż mięso stanie się delikatniejsze. Można dodać fasolę lub starty ser, ewentualnie sos serowy z papryczkami jalapeño.