Przepis na schab

20161129_2Przepis: Tomasz Tomiuk

Szef Kuchni w Hotelu Afrodyta**** Business&Spa w Radziejowicach

 

Schab/jajko poszetowe/purée z dyni/jarmuż

Składniki:

1 kg schabu

0,5 kg pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

1 marchewka pokrojona w kostkę

1 średnia cebula posiekana

pół korzenia selera pokrojonego w kostkę

150 g świeżego jarmużu

1 ząbek czosnku

200 g masła

gałązka tymianku

sól, pieprz

ocet jabłkowy

 

Przygotowanie:

Schab: oczyszczamy z błon i porcjujemy po 200 g, pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 59 stopni przez 2 godziny.

Purée z dyni: w rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, seler oraz dynię i dusimy do miękkości. Następnie podlewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i miksujemy na gładką jednolita masę.

Jarmuż: smażymy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jajko poszetowe :

W garnku gotujemy 1 l wody, dodajemy łyżkę octu jabłkowego i zdejmujemy z ognia. Wbijamy jajko i delikatnie mieszamy. Po około 2 minutach wyciągamy jajko.

Schab wyciągamy z worków, osuszamy na ręczniku papierowym i bastujemy na patelni, czyli wykańczamy spienionym masłem i tymiankiem (polewamy mięso spienionym masłem, aby uzyskać złoty kolor).

 

20161129_1